Гърция - Ambotis Bulgaria

greece znameГърция

Територията на Гърция е земята, на която са възникнали най-древните цивилизации в Европа. Тук са се раждали науките, процъфтявали са изкуствата, водели се велики сражения между народите и се издигали византийските градове. Тук в продължение на много години се водела борба за свободата на гръцкия народ и тази свобода е била извоювана. Във всяко кътче на Гърция се съхраняват множество съкровища: археологически находки, музеи, православни църкви и съкровища на световната архитектура, природни забележителности и творения, дело на човешки ръце - всичко това е на разположение за гостите на Гърция!

За страната

Официално наименование и статут: Република Гърция (член на Европейския съюз от 1981 г.).

Географско положение

Гърция заема най-южната част на Балканския полуостров и островите, които са в непосредствена близост до него. Граничи с България, Турция, Албания и бивша Югославия. Островите са една пета от страната и са около 2500.
Морета: Дължината на бреговата линия е 15467км и се простира в Средиземно, Егейско и Йонийско морета. Остров Крит е най-големия и южен остров, чиито брегове от южната му страна се мият от Либийско море.

Столица

Столицата е град Aтина, търговски и финансов център на страната. Числеността на населението на столицата, в това число и предградията, възлиза на 3,8 млн. човека.

Официален език

Официалният език е новогръцки (отнася се към индоевропейската езикова група).
Време: Отнася се към часовата зона UTC + 2 и не се различава от българското часово време.

Валута

Евро (€ евро).

Религия

Основната религия е православното християнство - 98% от населението.

Климат

В Гърция преобладава умерения средиземноморски климат. Благодарение на това зимата е мека с висока влажност на въздуха. През лятото температурата достига до +32 градуса С.

Телефон код

Международен код за избиране + 30.

Работно време

Работно време на банките: от понеделник до петък, от 08.00 до 14.30 часа. Банковите клонове, разположени в курортните зони, през пиковия туристически сезон, извършват операции по обмяна на валута и в допълнителното време от 15.00 ч. до 21.00 ч.
Работно време на магазините: понеделник и сряда от 09.00ч. до 15.00 ч.; Вторник, четвъртък и петък от 09.00 ч. до 14.00 ч. и от 17.30 ч. до 21.00 ч. В събота от 09.00 ч. до 15.00 ч.. В неделя всички магазини са затворени, с изключение на магазините  в курортните зони.
Супермаркети и търговски центрове: Отворени са в делнични дни от 08.00 ч. до 21.00 ч. часа без прекъсване, а в събота от 08.00 ч. до 20.00 ч. В мини-маркетите почти по всяко време можете да се купят стоки от първа необходимост. В курортната зона магазините са отворени всеки ден от сутрин до вечер.

Полезна информация

Обмяна на валута: Обмяна на валута се извършва в обменни бюра в хотелите, летищата и международните банки. При обмяна на валута комисионната е в размер на  1% -2%. За извършване на финансова операция се изисква паспорт на клиента.
Кредитни карти: В Гърция може да се разплащате с кредитни карти. Visa и MasterCard се приемат навсякъде.
Сигурност: Паспорт, документи и други ценности се препоръчва да се съхраняват в сейф на хотела.
Телефон: Обаждането във всички краища на света може да се извърши от хотелската стая. Много по-евтини са телефонните разговори от телефонни автомати с карти.

Body END + JIVOSITE