Екскурзии в Кипър

Пафос Курион

Вие ще се запознаете с историята и легендите на един от най-красивите градове на Кипър. Отивайки в Пафос, ще направим първата спирка в намиращия се на хълма древния град-държава Курион със световно известния гръцко-римския амфитеатър. Наслаждавайки се на невероятната гледка, ще отидем до родното място на Афродита. 

В рамките на 30 минути ще можете да се разходите, да правите снимки и да се изкъпете във водите, които носят младост и красота. Според легендата, това е мястото, където Богинята на Любовта и Красотата излезе на брега от морската пяна. Тук ще намерите една невероятна история на древната столица на Кипър, вписана в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В "Като Пафос" ще посетим катакомбите на Св. Соломония и ще видим колоната на Св. Павел.

Следващата спирка - къщата на Дионис - римска вила с добре запазени подови мозайки, които разказват за героите от гръцката митология. След обяд ще имате възможност да се разходите по кея на Пафос. На обратния път, след базиликата Св. Параскева (9-ти век), ще спрем в село Иероскипу, където ще можете да опитате и да закупите кипърски локум. 


Кериния «Горчив Лимон»

Изумително пътешествие от столицата на острова Никозия, единственият град в света, разделен на две части. Именно тук ще пресечем "зелената линия" на границата между Северния и Южния Кипър, по пътя за планина Пентадактилос, което в превод от гръцки означава "пет пръста". Първата спирка – възхитителен замък на Св. Иларион, построен на върха на планинския масив в началото на 8-ми век, с прекрасна панорамна гледка. 

След това отиваме в Абатство Белапаис - уникален пример на кипърски готически стил, донесен на острова от франкските рицари. Това е първия католически манастир на Кипър, основан от Августински орден в началото на 13-ти век, с изглед към град Кирения и северно крайбрежие на Кипър. Ще можете да се нахраните в близкия ресторант, след което ще продължим към Кериния - град с бели къщи, средновековен замък и живописен залив в форма на подкова, напомняща за крайбрежен град в южната част на Франция. Тук ще посетите крепостта, построена през 7-ми век за защита на града от арабските нападения. Във вътрешността на крепостта се намира църква Свети Георги. В музея на потъналия кораб се съхраняват останките на потъналия търговски кораб от 4 век пр.н.е. и останките от превозваните с него стоки. Това може би е най-древния намерен търговски кораб. Освен това, ще имате свободно време за разходка из живописното пристанище, лека закуска или чаша кафе.. 


Морско Сафари. Одисея.

Цял един ден с весели преживявания сред вълните на Средиземно море. Пътят ни минава през червените скали, залив Потамос, където ще видите традиционните рибарски лодки и рибовъдно стопанство в открито море. Чака ви Мостът на влюбените и загадъчната пещера „Уста на акулата“. Минавайки през един от най-красивите плажове в Европа - Ниси, ще отидем до пиратските пещери на Агия Напа. Движейки се по посока Каво Греко в крайната югоизточна точка на острова ще видите Кралските пещери, и заобикаляйки нос, ще спрем да поплувате в кристално чистите води, да се гмурнете с шнорхел и да нахраните рибките. В едно от най-красивите места по крайбрежието на Кипър - Синята лагуна, ще ви бъде предложен обяд. 


Чудотворните светии

Рано сутринта отиваме в село Лефкара, известно с ръчно изработени дантели "Лефкаритика" и сребърни изделия. Говори се, че самият Леонардо да Винчи е посетил Лефкара и закупил дантела и плат за украса на Миланската катедрала. Нашият път продължава през планини, покрити с борови гори, за да ни отведе до манастир Света Текла, основан, според легендата, през 4-ти век от Света Равноапостолна кралица Елена, майката на император Константин. Възползвайте се от възможността да изплакнете лицето си с водата от Светия Източник, лекуващ и предпазващ вярващите от очни и кожни заболявания. В село Менико ще посетим църквата на Св. Киприан, основана през 13-ти век. Тук ще може да се поклоните пред иконата на св. Киприан и Устиния, да докоснете мощите на светеца и да поискате изцеление. Свещеникът ще прочете над вас молитва против уроки, завист и др. От аязмото в храма можете да си вземете светена вода. 
В света има само една столица, разделена от стена на две части, и тя се намира в сърцето на остров Кипър. Никозия - идеалното място, за да се разходите из тесните улички на Стария град по протежение на Зелената линия, за да усетите атмосферата на великата история на острова. Ще имате много свободно време за обяд в кафене или кръчма, а и да посетите многото сувенирни магазини. От Никозия ще отидем в Ларнака и ще посетим катедрала на Свети Лазар, основана през 9-ти век, разположена в сърцето на Стария град, където се съхраняват мощите на светеца, тъй като именно в тези места той е живял след неговото чудотворно възкресение от Исус Христос. 


По суша и море

За истинските авантюристи, както и за тези, които обичат всичко необичайно и интересно, предлагаме специално приключение - експедиция до полуостров Акамас. 
Това е комбинирана обиколка, която включва разходка с микробус и белоснежна моторна лодка. Ще се придвижваме бавно през гори, каньони, водопади и безлюдни плажове на националния парк в местността Полис. Бъдете готови за изпитания, преходи, плуване и забавление. Този ден ще премине за вас в контакт с природата. Нашето пътуване започва с посещение на манастир Свети Неофитос, основан в края на 12-ти век от кипърски отшелник Неофит Затворник. Ще видим Еклистра, издълбана в скалните маси и ръчно изрисувана с уникални византийски фрески, датиращи от 12-ти и 15-ти век. 
За отмора от жегата и изплакване с хладката изворна вода можете да посетите Термите на Афродита - легендарния освежаващ източник, където богинята взимала бани в очакване на своя любим. Плувайки с лодка в резерват Фонтана Амороза, ще изследвате заливи и крайбрежните острови, ще се насладите на невероятно прозрачна, тюркоазена вода и гледки на надвисналите скали, ще се порадвате на средиземноморските костенурки и др. обитатели на морето. Спирайки в красивия залив на Синята лагуна, ще можете да поплувате и да се гмурнете с шнорхел (маските и шнорхелите се предоставят безплатно). 
По време на пътуването ще бъдете придружени от опитен водач, който ще разкаже много интересни факти за историята на острова, неговата геология и околните флора и фауна. 


Сафари върху магарета и кипърска нощ

Посетете една от най-големите ферми за магарета в Европа, разположена в село Скарино. Разхождайки се из фермата, ще видите воденицата и традиционната фермерска къща, както и музей на восъчните фигури. След подробна инструкция, ще се научите как правилно и безопасно да се возите върху магаре, а и ще се повозите върху тези сладки и забавни животни. 
В края на тази приятна разходка ви очаквате традиционна вечеря, придружена от народна музика и запалителни сиртаки, което ние ще танцуваме заедно. 


Нощ на Дионис

Това е уникална възможност да пътувате назад във времето и да се озовете насред истински античен пир. Облечени с гръцки туники, носейки на главите си венци от мирта, като истински богове от Олимп, ще се разположим в амфитеатъра, където ще прекараме една незабравима вечер. Ще се насладите на традиционна вечеря с неограничено вино, ще видите парад на боговете, ще чуете жива гръцка музика, изпълнена от популярните кипърски изпълнители. Ще имате прекрасна възможност да разучите и танцувате сиртаки и Зорбас, както и да мачкате с краката си грозде. Тази вечер ще остане в паметта ви завинаги 


Разходка с пиратски кораб

По време на една вълнуваща морска разходка на борда на кораба "Черната перла" ще видите места, очарователни със своята красота - пещера Кракен, където, според легендата, е живяло ужасно чудовище; пещерата на контрабандисти, където пирати съхранявали откраднатите съкровища; пещерата на русалките, където се изгубиха много смели моряци; Мост на влюбените; стара църква и град-призрак Фамагуста. Ще направим спирка за плуване в кристално чистите води на Синята лагуна и Конос Бей. Екипът на аниматорите няма да ви позволи да се отегчавате по време на цялото пътуване. На борда ще ви предложат вкусен обяд, а в баровете на кораба ще намерите голямо разнообразие от различни напитки и сладолед. 

VIP круиз по время на залеза

Едно от най-незабравимите пътувания! Открийте удивителната красота и магическия чар на вечерния Кипър на борда на луксозна яхта. Какво би могло да бъде по-романтично от гледката на залеза в открито море, с прекрасна панорама на огрян от лъчите на залязващото слънце хоризонт? Планини, покрити с вечерната лилава мъгла, тюркоаз и зеленина на бреговете, бронзовия диск на слънцето, напускащо небесното си жилище, спокойствие и благодат.. В такава обстановка няма как да не сте романтични. Този морски круиз ви дава възможност да се насладите на вечерните гледки, откриващи се от борда на кораба, под звездното небе, насред кристално чиста вода, да опитате вкусните ястия по време на вечеря с чаша хубаво вино. Романтичните спомени и впечатления от вечерната морска разходка няма да ви напуснат още дълго време.