Остров Родос - Ambotis Bulgaria

Остров Родос

Търсене на хотел

Родос е четвъртия по големина остров в Гърция, принадлежащ към групата на островите Додеканези, бреговете му се мият на запад от Егейско море, а на изток - Средиземно море. Максималната дължина на острова е 77 км, а максималната ширина е 37 км. Бреговата ивица е общо 220 км.

Източната част на острова е известна с великолепните си пясъчни плажове и спокойно море. Тази част на острова е подходяща за традиционна морска почивка с деца.

Западната част на острова е с каменисти плажове, ветрове и постоянно морско вълнение и привлича феновете на сърф. Благодарение на тези условия в тази част на острова често се провеждат международни състезания по уиндсърф.

Благоприятният климат създава условия за отглеждане на грозде на острова. По крайбрежието на остров Родос има много живописни заливи и лагуни, а планините и хълмовете създават уникален пейзаж.

Родос често се нарича "Перлата на Средиземно море" заради богатството на природни красоти и на археологически паметници. За това, в съответствие с решението на ЮНЕСКО, Родос е обявен за паметник на световното културно наследство.

Забележителности на остров Родос

Родийската крепост е била резиденция на 19 велики рицари "хоспиталиери" от Малтийския орден и квартал на родоските рицари, както и последното убежище на обитателите по време на опасност. Построен е през XIV век и оцелява при земетресения и обсади, но е разрушен през 1856 г. от случайна експлозия. Италианците възстановили двореца през 30-те години на миналия век за Мусолини и крал Виктор Емануел III. В крепостта се съхраняват мозайки от остров Кос, като сюжета им дава имената на залите, в които са експозициите. Тук се организират изложби, посветени на историята на средновековния и древния Родос.

Град Линдос: Акропол и Средновековния град

Седемте извора - природен парк с останки от водопроводи, разположен близо до Колимбия.

Руините на древния град Камира с неговия градски площад, жилищни квартали и водоснабдителна система от V век пр. Хр. д., ни пренасят в далечното минало на елинистичния Родос.

Църквата Успение Богородично в Асклипио и средновековния замък.

Манастирът на Богородица Цамбики, където се намира светата реликва - чудотворната икона на Дева Мария. Дева Мария се счита за покровителка на семейните двойки. Много бездетни семейства посещават храма, за да се помолят за помощ от Цамбики.

Модерната столица на острова, Родос, се намира в най-северния край на острова. В сърцето му е средновековения град, скрит зад достолепните градски стени. Тесните, калдъръмени улички, старите къщи сякаш ви връщат назад няколко века. От върха на хълма Монте-Смит, където са се съхранили руините на древния акропол, храма на Аполон и старинния стадион се открива гледка към новия Родос - модерен космополитен град с много забавления и оживен нощен живот.

Остров Родос има много прекрасни плажове и предлага много забавления. През деня можете да опитате традиционни ястия от прясна риба и морски дарове в местните таверни, а вечер и през нощта ще можете да се забавлявате в клубове, казина и дискотеки. 

Курорти на остров Родос

Източна част на острова

Тук се намират красивите и чисти плажове Афанду, Цампика, модерен младежки център Фалираки, Генадий, тихите и спокойни Линдос, Колимба и др.

Фалираки е един от най-популярните курорти с добре изградена курортна инфраструктура. Екскурзиите до курорта Фалираки са сред най-търсените от младите хора. През деня Фалираки е тихо, слабо населено село, а вечер Фалираки е огромен нощен клуб на открито. Във Фалираки има много ресторанти, барове, дискотеки, таверни, кафенета и магазини. Създадени са условия за практикуване на популярни водни спортове. За любителите на голфа има голям голф клуб. Тук се намира единствения воден парк на остров Родос. Паркът е разделен на три сектора: в единия има различни водни пързалки, във втория има огромен басейн с изкуствени вълни, а третият сектор е изцяло детски, с водни лабиринти и басейни.

Линдос е известен със своите уединенени тихи заливи и прекрасни пясъчни плажове. В Линдос се намира една от най-важните исторически забележителности на острова - Акропола. В подножието на Акропола е живописния град Линдос, с тесни павирани улички и с мозаечни пътеки, с много туристически магазини.

Можете бавно да се разхождате по тихите улици и да се любувате на великолепната гледка към морето. Картината завършва с голямо градско пристанище с дълги пясъчни плажове.

Колимбия е тих и спокоен курорт с живописни пясъчни заливи. От Колимбия можете да стигнете до малкото село Архангелос, известно със своята керамика. На брега на живописния залив Хараки можете да видите руините на крепостта Фараклош, наследство от епохата на господството на рицарите на Св. Йоан.

Афанду е село, скрито сред зелени хълмове, известно със своите безкрайни пясъчни плажове и голямо голф игрище. Равнинното разположение на плажа на Афанду прави престоя на туристите по-комфортен, заради прохладата на морския бриз. През лятото можете да се повозите на малко влакче и да разгледате околните забележителности.

Калитея е модерен и много популярен курорт, притегателно място за фотографи от цял свят заради живописните си гледки. Плажовете тук са пясъчни и чакълести, а в кристално чистата вода, дори в близост до брега плуват малки риби. Това е чудесно място за гмуркане. Намира се на 8 км от столицата на остров Родос, в залив с малки скали, красив плаж и богата растителност.

Това място е привлекателно не само за посетителите, но и за местното население, благодарение на италианските бани, които се намират тук.

Коскина е селище, в което традиционния архитектурен стил може да се види в непосредствена близост с модерните именията, а многобройните улици са облицовани с малки морски камъчета.

Прасониси или в превод "най-зеленият остров" е в най-южната част на острова. Това е уникално място, където Средиземно море се среща с Егейско море. Тясна пясъчна коса (приблизително 50 метра) свързва основната територия на острова с носа. Тук е рай за любителите на уиндсърфинга и кайтсърфинга. В Прасониси има два големи центъра за уиндсърфинг.

Западна част на острова

Ялисос - един от популярните курорти на острова, известен със своите клубове за уиндсърфинг. Близо до модерното селище е планината Филеримос. На хълм на Филеримос е запазен Акропола на древния град Ялисос и средновековния рицарски манастир увенчан с огромен кръст.

Иксия е голям курорт с безкрайни пясъчни плажове и едър чакъл. Разположен е на 7 километра от град Родос. Курортът е привлекателен за любителите на сърф, кайт, както и за любителите на морския отдих. Не е необходимо да носите оборудване със себе си. Всичко, от което се нуждаете, може да се наеме. 

Body END + JIVOSITE