Полуостров Халкидики - Ambotis Bulgaria

Халкидики

Търсене на хотел

Халкидики е величествен полуостров, който е един от най-атрактивните райони на Северна Гърция. Според митологията, в древни времена, тук са живеели титаните. Двама от тях - Атос и Сийтън били влюбени в русалката Палини и не можели да се разберат помежду си кой ще я получи. Тяхната борба и противоречия разгневили бога на моретата Посейдон. Той хвърлил тризъбец към съперниците и те били погребани завинаги в дълбините на моретата. Според легендата полуостров Халкидики е същия тризъбец. Първият му “пръст” е кръстен на русалката Палини, а другите два с имената на титаните, влюбени в нея. По-късно крал Касандър прекарал медения си месец на Палини със съпругата си Солун, от там носи името си град Солун. Касандър толкова харесал полуострова, че му дал името си. От тогава първия "пръст" на Халкидики се казва Касандра. 

Почивките на Халкидики са не само топлото море и горещото гръцко слънце, но и допринасят осезаеми ползи за здравето. Дори Хипократ отбелязва лечебните свойства на въздуха в Халкидики.

Вековните борови гори в комбинация с морето създават уникален здравословен "коктейл", който има благоприятен ефект върху състоянието на дихателните пътища. Много лекари препоръчват почивка на Халкидики за хора, страдащи от тежки форми на бронхит, астма и други респираторни заболявания. Лечебният въздух на боровите гори на полуостров Ситония пречиства и укрепва белите дробове на жителите от мегаполисите и укрепва здравето им за цяла година. По тази причина много семейства с деца прекарват почивката си в Халкидики.

Хотелите в Халкидики предлагат богат избор от възможности за настаняване: от романтично уединение в апартаменти и вили до шумни и весели хотелски комплекси с анимационни програми и широка гама от забавления за възрастни и деца.

Халкидики е единствения регион в Гърция, чиято история води началото си от преди 600 000 години, за което свидетелстват останките на древен човек, открит в пещерата Петралона. За това забележителностите на Халкидики са като скъпоценен камък в хазната на полуострова. Северната му част граничи с района на Солун, чрез който се осъществява комуникация с континенталната част на Гърция, където има множество паметници на древната култура. Интересните и информативни екскурзии перфектно допълват плажната почивка на полуостров Халкидики.

Курортни селища на полуостров Халкидики

Неа Мудания. Разположен на 60 км от Солун, Неа Мудания е най-големия град на полуостров Халкидики, както и местен културен и икономически център с население от 17 600 души. Тук е второто по големина пристанище в Северна Гърция, отправна точка за много круизни кораби към близките острови като Спорадите (Скиатос и Скопелос).

Неа Мудания е известен със своя риболовен музей и най-добрите рибни таверни в целия полуостров Халкидики.

Неа фокиа. На 80 км от град Солун се намира малкото рибарско селище Неа Фокия, където живеят само 1500 души. Главната атракция на Неа Фокия е кулата на Апостол Павел, построена през 1407 г. Кулата е част от византийска крепост, която е била разположена на носа в началото на залива и е служила като сигнално и отбранително съоръжение.
Афитос. Разположен е на 85 км от Солун. Афитос е едно от  от най-красивите селища, построено е в национален гръцки стил. Името на селото идва от древната дума "afitis", което означава "изобилие от зелено". Афитос очарова с разнообразието си от цветове - зелените борове се докосват до златните пясъчни плажове, които се мият от ярките тюркоазените води на залива Торонеос. Тесни, каменни улички, малки приказни къщи - всичко това е уникалния колорит на Афитос.
Калитеа. В Калитея живеят около 450 души и селището се намира на 90 км от Солун. Калитея е основана през 1922 г. на мястото на руините на храма на Зевс Амон (V век след Христа), някои от които съществуват и до днес. Зашеметяващата гледка към Егейско море, която се открива от Калитея е най-вероятната причина за името на селото, което означава „красива гледка”. Калитея е най-космополитното селище на полуостров Халкидики, което привлича както местното население, така и туристите от целия полуостров с живописните си бели пясъчни плажове и голям брой барове, таверни, ресторанти и нощни клубове. Криопиги. Криопиги се намира на 93 км от град Солун. "Криопиги" се превежда като "студен извор". Селището напълно оправдава името си заради изключителната чистота на водата по бреговата ивица и плажовете, удостоени с европейския "син флаг". Развитата инфраструктура и близостта до Калитея прави това място много популярно сред туристите. 
Ханиоти. Ханиоти е на 100 километра от Солун.  Това е идеално място за семейства с деца и младежи. Ханиоти е известен със своята развита туристическа инфраструктура, голям брой традиционни рибни таверни, барове и магазини за сувенири. Ханиоти има най-добрия плаж на полуострова. 
Пефкохори. Пефкохори, се намира на 105 км от Солун. Пефкохори е малко живописно селище, известно с просторната си крайбрежна алея, на която се намират много рибни таверни, барове и магазини за сувенири. Околностите на Пефкохори са много популярни сред младите хора, защото тук се намират модните плажни барове, в които забавлението продължава от сутрин до вечер и където шумните празници се превръщат в нощни дискотеки на плажа. Посиди. Намира се на 100 км от Солун. Посиди е един от най-красивите природни резервати на полуостров Халкидики. В колоритното едноименно рибарско селище има рибни таверни, известни в целия полуостров, уютни кафенета и много магазини за сувенири. Но главната атракция на Посиди безспорно е зашеметяващата гледка към планината Олимп, която се открива отвсякъде в селището. Местните плажове ежегодно получават "син флаг" за екологично състояние и чистота, а широката крайбрежна ивица сякаш примамва да се насладите на безкрайните пясъчни плажове, горещо лятно слънце и кристално чисто море.

Ситония

Геракини. Разположено е на 80 км от Солун. Село Геракини заема изключително удобно място, разположено в центъра на полуостров Халкидики и е най-подходящата отправна точка за тези, които биха искали да видят забележителностите на полуострова и околностите му. В Геракини има всичко необходимо за комфортен престой и бял пясъчен плаж между два хълма, сливащи се с яркото тюркоазено море. В селото има и няколко магазина за сувенири, традиционни гръцки таверни и барове. Метаморфози. Малкото селце Метаморфози се намира на 98 километра от град Солун в едно от най-живописните кътчета на Ситония. Тук има само няколко малки криволичещи улички, малък централен площад с магазини за сувенири и традиционни гръцки таверни. Красивите плажове с малки камъчета и пясък, както и кристално чистото море допълват картината на града, идеална за тиха и спокойна почивка.Неос Мармарас. Село Неос Мармарас се намира на 120 километра от Солун и прилича на амфитеатър, разположен на хълма в близост до залива Торонеос. В селището живеят около 2500 души. Центърът представлява каменна площадка, простираща се покрай малко пристанище, където предлагат лодки за екскурзии. На разположение на туристите има много магазини за сувенири изработени от гръцки майстори, както и барове и рибни таверни, където могат да се опитат най-пресните морски дарове. Малкото градче е любимо място за отдих на младите хора. 

Атон

Урануполи. Урануполи означава "небесен град". Намира се на 130 км от Солун. Това място е последната точка на светския живот преди границата с монашеската държава Атон. От тук корабите с поклонници отплават към святата земя. Урануполи е популярен сред туристите като място за спокойна и уединена почивка.

Основната атракция на този живописен град е древната византийска кула на Св. Андроник, извисяваща се над безкрайните плажове с бял пясък и кристално чистото море. Централната улица на Урануполи, която води началото си от самото пристанище е осеяна с магазини за сувенири и няколко рибни таверни.

Body END + JIVOSITE